Podwyższenie temperatury substancji chemicznej jest połączone z dopływem energii cieplnej, dzięki której cząsteczki wykonują szybsze ruchy, tzn. wzrasta ich energia kinetyczna. Określenie ?ciepło” odnosi się do całkowitej zawartości energii kinetycznej w próbce, a temperatura jest miarą średniej energii kinetycznej cząstek. Aby cząsteczki mogły poruszać się swobodniej, część wiązań wodorowych w wodzie musi ulec rozerwaniu. Energia wprowadzona do układu służy głównie do rozerwania wiązań wodorowych, a tylko nieznaczna część zostaje zużyta do przyśpieszenia ruchów cząsteczek, a więc do wzrostu temperatury wody. Odwrotnie dzieje się, gdy woda przechodzi ze stanu płynnego w stały (lód): powstają dodatkowe wiązania wodorowe, ograniczające swobodę ruchów cząsteczek. Energia cieplna jest wówczas uwalniana do środowiska. Ciepło parowania, tj. ilość energii cieplnej niezbędna do przejścia l g substancji ze stanu ciekłego w gazowy, wyraża się w kaloriach. Kaloria (cal) jest to ilość energii cieplnej niezbędna do podwyższenia temperatury l g wody o l stopień Celsjusza (°C). Woda odznacza się wysokim ciepłem parowania (540 cal), wskutek obecności licznych wiązań wodorowych. Ciepło parowania większości innych cieczy jest mniejsze. W miarę podgrzewania wody niektóre cząsteczki zaczynają poruszać się szybciej niż inne, gdyż uzyskują większą energię kinetyczną. Istnieje większe prawdopodobieństwo, że szybciej poruszające się cząsteczki wcześniej opuszczą fazę ciekłą i przejdą do gazowej.
Wzrost temperatury
Losowe artykuły:
Aromatyczna pomidorowa z grzankami
Pomidor – to zabawne ale pierwsze co nasunęło mi się na myśl to zabawa z dzieciństwa 🙂 A tak już całkiem poważnie, wszyscy coś tam słyszeliśmy, że są zdrowe, ale co dokładnie zawierają i na co pozytywnie wpływają to już nie koniecznie pamiętamy.
Może zacznijmy standardowo od paru liczb 🙂...
Nie taki tłuszcz straszny, jak go malują
To nieprawda, że wszystkie tłuszcze oddziałują niekorzystne na zdrowie! Większość kobiet myśląc o nich, momentalnie wyobraża sobie dodatkowe centymetry w biodrach, podczas gdy tłuszcz jest potrzebny! Odpowiednia ilość z właściwych źródeł spowoduje, że jedzenie nabierze smaku, a Ty będziesz pełna energii, zdrowa, a nawet w końcu pozbędziesz się w tych kilku...