Ty i Twoje śniadanie – pożywna owsianka

Śniadanie stanowi bez wątpienia najważniejszy posiłek dnia. To właśnie ono jest w stanie dać nam energię do efektywnego działania przez cały dzień. Niemniej jednak, aby w istocie był to posiłek wartościowy, powinien być wykonany z odpowiednich produktów. Białe pieczywo w towarzystwie wyłącznie plasterka wędliny, raczej nie będzie w stanie dostarczyć do organizmu odpowiednich witamin i składników mineralnych. Jak więc przygotować śniadanie nie tylko smaczne, ale również zdrowe i pożywne?
Co dziś jemy na śniadanie?

Praca w apteki medyczne i specjaliści wykonujący tam swój zawód zgodnie przyznają, że jednym z bardziej polecanych „produktów śniadaniowych” są płatki owsiane. A dlaczego właśnie one? Otóż ten właśnie produkt zawiera w swoim składzie między innymi cenne witaminy takie jak E, PP, B1, B6 oraz minerały, w tym zwłaszcza magnez i selen. Poza tym to właśnie w płatkach owsianych odnajdziesz łatwostrawne białko, skrobie oraz nienasycone kwasy tłuszczowe jak i niezwykle wartościowy błonnik. Warto dodać, że odwiedzając na przykład forum medyczne, poznać można również wiele innych zalet, jaki odznacza się ten jednocześnie prosty jak i niezwykle wartościowy posiłek. A jak przyrządzić omawiane śniadanie? Oczywiście przepisów na popularną owsiankę szukać możesz zarówno w książce kucharskiej, jak i w miejscu takim jak na przykład forum kulinarne, jednak w rzeczywistości receptura domowej owsianki jest wręcz banalnie prosta! Do wykonania dania potrzebować będziesz bowiem około 300ml mleka, pół szklanki płatków owsianych, odrobinę soli oraz – ewentualnie – jedną łyżeczkę cukru (najlepiej brązowego). Wszystkie powyższe składniki umieść w garnuszku z grubym dnem, a następnie doprowadź do momentu wrzenia przez cały czas mieszając ze sobą składniki. Teraz zdejmij garnuszek z gazu, mieszaj jeszcze przez chwilę. I… gotowe! Warto dodać, że przygotowaną owsiankę możesz z powodzeniem zjadać w towarzystwie pokrojonych, świeżych owoców, bakalii, miodu czy nawet ulubionej konfitury. Taki pożywny, poranny posiłek będzie nie tylko wspaniale smakował, ale ponadto odznaczał będzie się on ważnymi dla zdrowia organizmu, witaminami i minerałami. Oczywiście będzie miał on również cudowny, apetyczny zapach!

Zjadanie na śniadanie pysznej owsianki stanowi bardzo dobry sposób na rozpoczęcie kolejnego, udanego dnia. Ten niezwykle łatwy i szybki do wykonania posiłek, odznacza się wieloma walorami smakowymi które uzależnione mogą być zarówno od samej owsianki, jak i odkładanych do niej, nie mniej wartościowych składników.