Ziołowy pstrąg łososiowy z pieczonymi buraczkami
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Zazwyczaj w moim jadłospisie ryby zajmują miejsce na talerzu na śniadanie lub kolację. Rzadko jadam je na obiad, ponieważ obiad zazwyczaj robię również dla męża, a on – nad czym ubolewam – nie bardzo lubi ryby. Toleruje tuńczyka w każdej postaci, wędzoną makrelę i ewentualnie łososia.

Pstrąg to smaczne i chude mięso, które zawiera najwięcej kwasów omega-3 spośród ryb słodkowodnych. Jego 100 g porcja to zaledwie 167 kcal, 18,5 g białka, 10,3 g tłuszczu i 0 g węglowodanów. Zawiera witaminy A, E i D, a także takie pierwiastki jak jod i selen. Cechuje się jedną z największych spośród wszystkich ryb zawartością białka, a to właśnie łatwo przyswajalne białko i aminokwasy pomagają w budowaniu mięśni. Zawarte w nim kwasy omega-3 nie tylko nie powodują tycia, lecz pomagają w odchudzaniu, a ponadto wspomagają pracę układu nerwowego, działają odmładzająco oraz usprawniają pamięć.

tugunchiro.com.au
Burak to zdrowe i popularne warzywo, które oprócz witaminy A, B i C zawiera mnóstwo makro i mikroelementów. W 100 g znajduję się 43 kcal, 1,61 g białka, 0,17 g tłuszczu, 9,56 g węglowodanów oraz 2,8 g błonnika pokarmowego. W jego składzie znajdziemy wapń, sód, potas, magnez, kwas foliowy, żelazo, kobalt, mangan oraz dwa rzadkie metale: cez i rubid. Warzywo to oczyszcza krew, działa tonizująco na wątrobę oraz usuwa kwas moczowy z organizmu. Zawarta w nim betaina pomaga przy zakażeniach i stanach zapalnych wątroby oraz przy zaburzeniach wydzielania i przepływu żółci. Tryptofan daje poczucie zadowolenia (podobnie jak w przypadku czekolady), zaś kwas foliowy działa uspokajająco i kojąco przez co pomaga w zasypianiu.

Składniki na 1 porcję:
– 3 buraki,
– ok. 15 g sera ricotta,
– ok. 10 g orzechów włoskich,
– filet z pstrąga łososiowego ok. 170 g,
– 1/2 cytryny,
– 1 mały ząbek czosnku,
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
– 1 łyżka posiekanego koperku,
– 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek,
– sól,
– pieprz,
– liść sałaty

Przygotowanie:
Buraki dokładnie myję, odkrawam część z której wyrastały liście i korzeń. Następnie układam je na folii aluminiowej, polewam 1/2 łyżki oliwy z oliwek i posypuję obficie solą oraz pieprzem. Buraki zawijam w folię i piekę w piekarniku nagrzanym do 180° C przez godzinę i w tym czasie przygotowuję pstrąga. Skórkę otartą z połowy cytryny łączę z łyżką oliwy z oliwek, łyżeczką soku z cytryny, rozgniecionym czosnkiem, koperkiem i natką pietruszki. Filet z pstrąga dokładnie myję, solę i smaruję marynatą. Tak przygotowaną rybę odstawiam na kwadrans. Następnie wstawiam do piekarnika (w którym pieką się już od 40 minut buraki) na 20 minut. Po tym czasie wyciągam wszystko z piekarnika. Na talerzu układam liść sałaty, na nim kładę buraki nacięte na krzyż, w wolne przestrzenie wkładam pokruszony ser ricotta i całość posypuję posiekanymi dość grubo orzechami włoskimi. Obok układam filet. Przepis niesamowicie prosty i szybki, a danie po prostu rozpływa się w ustach 🙂

A Wy lubicie ryby? I tak szczerze przyznać się, często je spożywacie?