Zielony koktajl detoksykujący
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Składniki na ok. 750 ml:
– 1 pomarańcza,
– 1 cytryna,
– 1 grejpfrut,
– 1 jabłko,
– 1 łodyga selera naciowego,
– pęczek natki pietruszki,
– 125 g świeżego szpinaku,
– ok. 2 cm imbiru,
– 1 łyżka miodu,
– 250 ml chłodnej wody

Przygotowanie:
Wyciskam sok z pomarańczy, cytryny i grejpfruta, dolewam do niego wodę, a następnie dodaję obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłko, łodygę selera, natkę pietruszki, szpinak, posiekany imbir oraz miód. Wszystko razem miksuję. Jeśli całość jest jeszcze za gęsta dolewam do niej wodę, wolę gdy koktajl jest bardziej płynny. Każdy może dodać tyle wody ile potrzebuje, by uzyskać idealną dla siebie konsystencję.

Co jakiś czas warto wykonać detoks, aby oczyścić organizm z toksyn i złogów jelitowych. Co prawda nasze ciało samo potrafi usuwać z organizmu toksyny jednak nie zaszkodzi mu pomóc, zwłaszcza jeśli ostatnio nasza dieta daleko miała do zdrowych, przygotowywanych w domu posiłków. Muszę się przyznać, że moja w ostatnim czasie nie była najlepsza, jednak już się opamiętałam i wracam do dobrych nawyków od jutra. Dziś robiłam sobie dzień oczyszczania organizmu, w trakcie którego nic nie jadłam, wypiłam cały przygotowany zielony koktajl czyli ok. 3 porcji, wodę, zieloną herbatę oraz miętę. To nie pierwszy raz kiedy robię sobie taki detoks, dzięki czemu wiem, że mi on służy.

Jeśli zastanawiacie się czemu właśnie takie produkty wchodzą w skład tego koktajlu to już objaśniam:
Kwas cytrynowy zawarty w cytrusach aktywuje proces detoksykacji. Cytryna doskonale oczyszcza organizm z nierozpuszczalnych soli i śluzu. Grejpfrut nie tylko świetnie oczyszcza z toksyn, ale także wspomaga proces trawienia i przemianę materii. Imbir koi ból żołądka, przyspiesza metabolizm komórkowy i krążenie krwi. Jabłka zaś zawierają włókno pokarmowe – błonnik, który świetnie oczyszcza jelita oraz regulują przemianę materii. Seler naciowy pobudza przemianę materii, jednocześnie usuwając szkodliwe produkty uboczne tego procesu, wzmaga produkcję żółci i jednocześnie zapobiega jej zastojowi w woreczku, ułatwia trawienie i likwiduje zaparcia. Szpinak dzięki dużej zawartości chlorofilu pomaga oczyścić jelita i krew, wspomaga regenerację wątroby i układu limfatycznego, wspomaga trawienie. Natka pietruszki do prawdziwa bomba witaminy C oraz chlorofilu. Przydatna jest zatem w procesie oczyszczania krwi, bierze udział w tworzeniu nowej, dodatkowo pomaga w detoksykacji nerek i wątroby, ma delikatne właściwości moczopędne.

Stosowałyście kiedyś taki lub inny detoks? Jakie były Wasze wrażenia? Polecam wykonanie go, zwłaszcza przed przejściem na dietę 😉

Share