Tydzień na talerzu – śniadania poniżej 450kcal
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Jeżeli myślicie, że bycie na diecie oznacza jedzenie w kółko tego samego, to jesteście w ogromnym błędzie! Chyba, że mówicie o jakiejś konkretnej diecie. Ale jeśli pod słowem „dieta” kryje się dla Was, tak jak i dla mnie, zmiana nawyków żywieniowych, to po pierwsze pora przestać mówić na to „dieta”, ponieważ słowo to od razu kojarzy nam się negatywnie z ciągłymi ograniczeniami i wyrzeczeniami, ba – nawet z głodem. A po drugie naprawdę możemy jeść smacznie i różnorodnie, ważne aby wprowadzić w swoim odżywianiu pewne zmiany i tak np. zrezygnować z białej mąki na rzecz pełnoziarnistej, białe pieczywo zastąpić pełnoziarnistym, ograniczyć cukier i zamienić ten biały na trzcinowy czy np. miód, itd. Dziś chcę pokazać, co przygotowywałam sobie w tym tygodniu na śniadania 🙂 Wszystkie z nich są bardzo proste, różnorodne i smaczne! Jem co lubię, ale w zdrowej formie, bo wiem, że kategorycznie zabraniając sobie wszystkiego, długo nie pociągnę. Kocham gotować i kocham jeść, życie dla mnie musi mieć smak 🙂

JOGURT OWOCOWY Z PŁATKAMI

– jogurt naturalny (170 g),
– banan (140 g),
– 6 truskawek (70 g),
– mix pokruszonych płatków, każdych po 6 g: chocapic, corn flakes pełnoziarniste, granola, owsiane górskie, otręby żytnie,
– 2 łyżeczki płatków migdałowych
Kalorii : 395

KANAPKI Z RICOTTĄ

– 3 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (93 g),
– 80 g sera ricotta,
– 3 liście sałaty,
– 3 rzodkiewki,
– pasek czerwonej papryki,
– szczypiorek
Kalorii : 396

OWSIANKA

– 4 łyżki płatków owsianych górskich (45 g),
– 150 ml mleka 2%,
– 100 ml wody,
– 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego,
– 1 łyżeczka prażonych płatków migdałowych,
sos:
– 4 mrożone truskawki (57 g),
– ćwiartka granatu (27 g),
oraz:
– ćwiartka granatu (23 g),
– łyżeczka prażonych płatków migdałowych
Kalorii : 338

BUŁECZKI Z ŁOSOSIEM

– 1 bułka fitness z soją ( 80 g),
– 65 g łososia wędzonego,
– 25 g rukoli,
– 40 g awokado,
– 2 suszone pomidory
Kalorii : 439

TOSTY Z MASEŁKIEM I MAŚLANKĄ ANANASOWĄ

– 2  kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego (43 g),
– 4 g prawdziwego masła (82% tłuszczu mlecznego),
koktajl:
– 250 ml maślanki naturalnej,
– 200 g świeżego ananasa,
– 1 łyżeczka miodu pszczelego
Kalorii : 391

TOSTY Z SEREM, SZYNKĄ I OGÓRKIEM KONSERWOWYM

– 4 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego (93 g),
– 2 plasterki szynki (28 g),
– 4 plasterki sera gouda mierzwionego (29 g),
– 1 ogórek konserwowy,
oraz:
– 1 łyżka ketchupu
Kalorii : 397

OMLET BISZKOPTOWY Z PRAŻONYM JABŁKIEM I KAKAO

– 2 jajka,
– 2 łyżki mleka 2%,
– 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (14 g),
– szczypta soli,
– 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego,
– 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego,
– szczypta proszku do pieczenia,
– 2 g masła
jabłko prażone:
– 1 jabłko (140 g),
– 1 g masła,
– 3 łyżki wody,
– 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego,
– 5 g rodzynek
kakao:
– 200 ml mleka 2%,
– 100 ml wody,
– 2 łyżeczki prawdziwego kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (ok. 4 g),
– 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
Kalorii : 448

Jeśli chcecie wiedzieć, jak dokładnie przygotowałam krok po kroku dane śniadanie, to pytajcie. Chętnie odpowiem i wszystko wyjaśnię 🙂