Cała prawda o zielonych warzywach
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Różne kolory owoców i warzyw cieszą oczy, oddziałują na zmysły, jak również posiadają rozmaity potwierdzony badaniami wpływ na zdrowie. Za każdym z nich kryją się inne zalety.
Zielone warzywa swoją barwę jak i zdrowotne właściwości zawdzięczają chlorofilowi. Jest to zielony barwnik, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu. Tworzy on silne połączenia z częścią toksycznych związków (nawet z kilkoma substancjami rakotwórczymi) w wyniku czego mniejsza ilość szkodliwych związków dociera do tkanek organizmu. Medycyna naturalna przypisuje mu właściwości sprzyjające odnowie organizmu, wspomagające wątrobę, łagodzące stany zapalne, a także leczące anemię. Zielone warzywa bogate są w kwas foliowy zaliczany do witamin z grupy B. Jest on niezwykle ważny w diecie każdego człowieka, ponieważ warunkuje półprzepuszczalność błony komórkowej, jak również wpływa na system nerwowy. Wspomagają one zdrową dietę oraz są wskazane jeśli pragniemy zgubić parę kilogramów, gdyż są bardzo bogate w błonnik organiczny, dzięki któremu szybciej czujemy się syci. Błonnik wspomaga perystaltykę jelit i oczyszcza organizm z produktów ubocznych przemiany materii, a także blokuje wchłanianie się tłuszczów. Należy pamiętać, że najkorzystniej jest spożywać je na surowo, ponieważ obróbka termiczna wpływa destrukcyjnie na witaminy i błonnik.

Brokuły
Ku zaskoczeniu wielu osób mają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Znane są głównie ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Zawarty w nich sulforafan, pobudza w komórkach procesy zwalczające wolne rodniki, jak również produkcję enzymów w wątrobie odpowiedzialnych za usuwanie związków rakotwórczych. Brokuły choć na to nie wygląda zawierają beta-karoten, witaminy: B1, B2, B6, C, K, PP oraz potas, żelazo,wapń, mangan i magnez. Spożywając to warzywo, wzmacniamy układ odpornościowy, kości i regenerację tkanek. Brokuły pomagają obniżać poziom cholesterolu i regulują poziom cukru we krwi. Najlepiej jeść je na surowo lub delikatnie blanszowane.

Sałata
Występuje bardzo wiele jej odmian: lodowa, batawska, masłowa, dębolistna, rzymska, roszponka itd. Zawiera sporo witamin: A, B1 i B2, C i E, jest bogata w fosfor, wapń, potas, jod, żelazo i magnez. Jest niskokaloryczna, poprawia pracę układu trawiennego, oczyszcza organizm z toksyn i przeciwdziała zaparciom. Sałata obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi, a oprócz tego posiada właściwości moczopędne. Sałaty nie powinno kroić się nożem.

Szpinak
Zawiera prawie wszystkie witaminy: A, C, E, K, B, a także jod, żelazo, kwas foliowy i mangan, dzięki czemu zapobiega anemii, krzywicy i odciąża serce. Polecany jest palaczom, ponieważ zmniejsza ryzyko wystąpienia raka płuc. Pomaga również w leczeniu nadciśnienia i schorzeń trzustki. W walce z anemią najlepiej spożywać go na surowo, gdyż obróbka cieplna powoduje utratę żelaza i kwasu foliowego. Nie dość, że zawiera niewiele kalorii to jeszcze reguluje odkładanie tłuszczu w organizmie. Niestety, nie na wszystkich szpinak ma tak dobroczynne działanie, jego wadą jest hamowanie wchłaniania wapnia, więc nie powinny spożywać go osoby chorujące na nerki, żołądek, wątrobę, artretyzm, czy reumatyzm.

Natka pietruszki
Zawiera silne antyoksydanty: witaminy C i E, żelazo, magnez, potas, wapń, kwas foliowy i betakaroten. Ułatwia przyswajanie żelaza z innych produktów. Odtruwa organizm, zapobiega krzywicy i anemii, poprawia wzrok, oraz usuwa nadmiar wody z organizmu.

Koper
Zawiera duże ilości fosforu i wapnia, a także nieco żelaza. Jest źródłem olejku eterycznego, który jest wiatropędny, pobudza trawienie – stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, a w jelitach hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów. Ponadto bogaty jest w witaminy: C, A, E oraz B1 i B2. Koper posiada również właściwości moczopędne.

Szczypior
Zawiera dużo witaminy C, ale także B1 i B2. Bogaty jest również w potas, który wzmacnia pracę serca, a także: wapń, sód, magnez, fosfor, chlor, kwas foliowy i karoten. Szczypiorek korzystnie wpływa na odporność oraz posiada właściwości bakteriobójcze. Lekko przeczyszcza, poprawia trawienie, ale także pobudza apetyt. Szczypiorek lub sok z niego stosuje się w schorzeniach trzustki.

Fasolka szparagowa
To świetne źródło błonnika, białka oraz witamin A, B i C. Bogata jest również w pierwiastki takie jak: magnez,wapń, potas i fosfor. Działa moczopędnie, pomaga usuwać toksyny z organizmu, wspomaga trawienie, a dzięki dużej zawartości błonnika doskonale syci.

Brukselka
Jest bogata w białko, witaminy, sole mineralne i błonnik, zawiera: magnez, sód, potas, wapń, żelazo, witaminy E, K, z grupy B, oraz C. W brukselce odkryto obecność związków azotowych, zwanych indolami, które przyspieszają przemianę estrogenu i powodują wydalanie jego nadmiaru. Ten nadmiar w organizmie kobiety może się bowiem przyczynić się do powstawania nowotworów hormonozależnych sutka, jajników i macicy. Chlorofil, glukozynolaty i karotenoidy, inne składniki brukselki, są zaś pomocne w zwiększaniu ochrony organizmu u osób zagrożonych rakiem jelita grubego oraz żołądka. Aby zniwelować nieprzyjemny zapach gotowanej brukselki należy dodać do niej odrobinę cynamonu. Zawiera ona goitrogeny blokujące przyswajanie jodu, które ulatniają się pod wpływem obróbki termicznej – więc nie należy nakrywać jej pokrywką podczas gotowania.

Ogórek
Aż w 90 % składa się z wody w wyniku czego jest bardzo niskokaloryczny. Dzięki niemu możemy nawodnić organizm i jednocześnie oczyścić go z toksyn. Zalecany jest osobom odchudzającym się, z chorobami dróg moczowych i wątroby, a także przy schorzeniach reumatycznych. Ważne, by nie łączyć go z warzywami, zawierającymi witaminę C – ogórek po prostu ją zniszczy.

Zielona papryka
Zawiera flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki, zapobiegając rakowi i chorobom układu krążenia. Reguluje przemianę materii, dostarcza soli mineralnych – głównie potasu i wapnia oraz witamin – szczególnie C i beta-karotenu. Papryka wspomaga odporność i pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

Cukinia
To dobre źródło witamin: B1, B2, C, PP oraz karotenu, czyli prowitaminy A. Jest też bogata w minerały, szczególnie w wapń i potas. Umożliwia ”detoks” organizmu, odkwasza i pozytywnie wpływa na proces trawienia. Niewątpliwą zaletą tego warzywa jest brak kumulacji w nim metali ciężkich. Cukinia jest wprost stworzona dla osób odchudzających się, ponieważ jej 100 g dostarcza organizmowi zaledwie 15-16 kcal!

Kapusta
Występuje w prawie 40 gatunkach. Jest bogatym źródłem witamin C, E, A, B1 i B2, oraz minerałów: żelaza, fosforu, magnezu i wapnia. Dzięki dużej zawartości siarki korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Kapusta pozytywnie wpływa na procesy trawienne, jednak w połączeniu z tłustymi mięsami, sama staje się ciężkostrawna. Sok z kapusty pomaga w leczeniu wrzodów żołądka oraz anemii.

Groszek zielony
To świetne źródło białka oraz błonnika. Jest bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak: magnez, wapń, żelazo, kobalt, fluor czy sód. Nie brakuje w nim też witamin z grupy B (pozytywnie wpływających na układ nerwowy), witaminy E oraz C. Lekkostrawny, dobrze wpływa na pracę układu trawiennego. Podobnie jak brokuły – może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory, a dodatkowo łagodzić objawy menopauzy. Pomaga również obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Nie powinny go jednak spożywać osoby cierpiące na kamicę nerkową czy dnę moczanową.

Seler naciowy
Seler naciowy jest nie tylko niskokaloryczny, ale również świetnie radzi sobie z toksynami w organizmie. Zawiera witaminy A, C, E, B1 i B2, oraz takie składniki odżywcze jak: wapń, żelazo, magnez i fosfor. W jego łodydze znajduje się związek chemiczny o nazwie pthalide, który posiada właściwości uspokajające. Seler naciowy pobudza przemianę materii i usuwa szkodliwe produkty tego procesu. Poza tym korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Dodatkowo zawiera tzw. „kalorie ujemne” czyli organizm musi spalić więcej kalorii przy jego strawieniu, niż zawiera samo warzywo.

Por
Podobnie jak ogórek składa się głównie z wody, jej zawartość w nim wynosi 88 %. Pozostałe 12% stanowią węglowodany i białka. Por zawiera korzystnie wpływające na układ nerwowy, witaminy z grupy B. Znajduje się w nim trochę witaminy C i niewielka ilość witaminy E. Jego główne składniki mineralne to fosfor i wapń. Posiada właściwości moczopędne. Działa leczniczo na układ trawienny, szczególnie przydatny jest w zatruciach. Może powodować wzdęcia, dlatego powinny go unikać osoby mające problemy z wątrobą.

Szczaw
Liście szczawiu mają dużą wartość odżywczą, ponieważ są zasobne w flawonoidy, witaminę C, składniki mineralne: żelazo i wapń, a także błonnik pokarmowy. Szczaw należy do warzyw najbogatszych w beta-karoten. Pobudza do pracy jelita, pomaga przy wzdęciach, biegunce czy zatruciach pokarmowych, zobojętnia toksyny bakteryjne, łagodzi stany zapalne, kaszel i katar. Nie powinny jednak go spożywać osoby, cierpiące na schorzenia wątroby, nerek, reumatyzm czy artretyzm, zawiera on bowiem kwas szczawiowy, który w połączeniu z wapniem tworzy nieprzyswajalny szczawian wapnia.

Szparagi
Warzywo to jest źródłem cennych składników mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, magnez, potas i sód. Bogate w kwas foliowy i przeciwutleniacze, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Szparagi działają pobudzająco na pracę nerek, a także regulują gospodarkę wodną organizmu. Posiadają właściwości przeczyszczające. Szparagów nie powinny spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową, ponieważ mogą one powodować gromadzenie się w organizmie kwasu moczowego.

Karczochy
Zawierają dużo witaminy C oraz witamin z grupy B. Zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi, wzmacniają układ odpornościowy i działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit. Ponadto, zapobiegają wzdęciom i odtruwają organizm. Korzystnie wpływają także na nudności, zgagę oraz bóle brzucha. Karczochy zalecane są w leczeniu chorób dróg żółciowych, ponieważ wzmagają wydzielanie żółci.

Jestem bardzo ciekawa, które z wyżej wymienionych warzyw jest Waszym ulubionym? Muszę przyznać, że jeśli ja miałabym wybrać tylko jedno to była by to bardzo trudna decyzja. Na całej tej liście nie ma ani jednego którego nie lubię. Mogę zdradzić, że mimo iż lubię wszystkie wymienione, to najmniej mi smakuję seler naciowy. Zaś w pierwszej trójce z pośród której wybór byłby najcięższy znajdują się: groszek zielony, ogórki i fasolka szparagowa 🙂 To co piszcie w komentarzach, bez którego nie wyobrażacie sobie swojej diety!