Mówi się przede wszystkim o pozytywnym wpływie jodu na organizm. Lekarze polecają wczasy nad morzem, ponieważ uważają, że w naszym pożywieniu jest go za mało. Chociaż spożywamy ryby, jednak nie cieszą się one taką popularnością jak mięso. Okazuje się jednak, że jod może stać się przyczyną problemów. Endokrynolodzy przestrzegają przed jego ujemnym wpływem na tarczycę. Mowa tu oczywiście o spożywaniu zbyt dużej ilości jodu, od czego wiele osób jest daleko. Wiele osób sięga jednak po sól jodowaną, którą można znaleźć także w takich produktach jak margaryna, pieczywo, czy wędliny. Tarczyca potrzebuje jodu do wytwarzania hormonów T3 i T4. Natomiast w momencie, gdy dociera do niej zbyt duża ilość jodu, pojawia się reakcja obronna. Układ odpornościowy zaczyna wytwarzać przeciwciała, które niszczą tarczycę. Powoduje to zmniejszenie wytwarzania hormonów. Pojawia się zapalenie tarczycy, czyli choroba Hashimoto. Nieleczona prowadzi do niedoczynności tarczycy. Obie choroby leczy się tak samo, poprzez regularne zażywanie odpowiedniej dawki leku wyrównującej poziom hormonów.