Były już śniadania na każdy dzień tygodnia – dziś przyszła kolej na kolacje 🙂 Poniżej znajdziecie 7 przepisów wraz ze zdjęciami i kalorycznością każdego z nich. Ze względu na to, że nieustannie staram się schudnąć, a w życiu kieruję się zasadą, że jesteś tym co jesz, przykładam wagę do tego, żeby moje kolacje nie ociekały tłuszczem, zawierały duże ilości warzyw i białka. Jako, iż je się również oczami, dbam o sposób podania i kolory moich posiłków. Na czym mi jeszcze zależy? Jak pewnie zaraz sami zauważycie, na różnorodności 🙂 Tylko różnorodna i zbilansowana dieta jest w stanie dostarczyć nam wszystkich niezbędnych makro i mikroelementów!

STEK Z TUŃCZYKA Z WARZYWAMI NA PATELNIĘ

– stek z tuńczyka (100 g),
– sól,
– świeżo mielony pieprz,
– awokado (25),
– warzywa na patelnię (200 g),
– 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia warzyw,
– sól,
– świeżo mielony pieprz,
– pieprz ziołowy,
– gałka muszkatołowa,
– oregano suszone,
– sól czosnkowa
do przybrania:
– roszponka
Kalorii : 373

SEREK WIEJSKI NA SAŁACIE Z ZIELONYM OGÓRKIEM

– serek wiejski ziarnisty (200 g),
– 2 liście sałaty (8 g),
– rukola (25 g),
– kawałek czerwonej cebulki (8 g),
– ogórek zielony (100 g),
– świeżo mielony pieprz,
– sól
Kalorii : 211

JAJKA NA KOLOROWEJ SAŁATCE

– 2 jajka,
– 20 g mixu sałat (rzymska, batawska, czerwona dębolistna),
– 5 pomidorków koktajlowych (100 g),
– czerwone winogrona (50 g),
– orzechy włoskie (6 g),
– ser pleśniowy Lazur srebrzysty (20 g),
– grillowane pieczarki (100 g),
– 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek do upieczenia pieczarek
sos:
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
– 1 łyżeczka octu balsamicznego,
– świeżo mielony pieprz,
– sól
Kalorii : 398

SAŁATKA Z GOTOWANYMI WARZYWAMI

– kalafior (70 g),
– brokuł (70 g),
– zielona fasolka szparagowa (70 g),
– pomidorki koktajlowe (100 g),
– kawałek czerwonej cebulki (10 g),
– ser feta (40 g)
sos:
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
– 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
– 1 łyżeczka miodu,
– 1 łyżeczka soku z cytryny
Kalorii : 243

WĘDZONA MAKRELA Z SAŁATKĄ

– 1/2 małej makreli (90 g),
– 4 liście sałaty lodowej (40 g),
– ogórek zielony (85 g),
– 3 szt. rzodkiewki (45 g),
– 1/2 małej czerwonej cebulki (15 g),
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
– 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
– świeżo mielony pieprz
Kalorii : 269

SEREK WANILIOWY

– ser biały półtłusty (100 g),
– ser biały chudy (100 g),
– 1 łyżka miodu (25 g),
– 50 ml mleka,
– 1 i 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego (7 g),
– 5 kropli soku z cytryny
do przybrania:
– listek świeżej mięty,
– 1/2 łyżeczki miodu
Kalorii : 399

KIESZEŃ DROBIOWA FASZEROWANA SUSZONYMI POMIDORAMI I FETĄ Z SZYBKĄ SAŁATKĄ

– 95 g piersi z kurczaka
farsz:
– 20 g sera feta,
– 2 suszone na słońcu pomidory (8 g),
– 1/2 łyżeczki świeżej natki pietruszki,
– 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
– pieprz
marynata do kurczaka:
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
– 1 łyżeczka soku z cytryny,
– 1 suszony na słońcu pomidor (2 g),
– 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki,
– 1 łyżeczka suszonej bazylii,
– pieprz,
– sól
sałata:
– 2 liście sałaty,
– 10 g rukoli,
– 1/2 pomidora (85 g),
– 6 sztuk zielonych oliwek,
– kawałeczek czerwonej cebulki,
– troszkę szczypiorku
sos:
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
– 1 łyżeczka soku z cytryny,
– pieprz,
– troszkę czubrycy zielonej
Kalorii : 287