Nadeszło lato więc wszystkie warzywa i owoce są łatwo dostępne i tańsze niż w sezonie zimowym. Kiedy jest ciepło, jeszcze większą ochotę mam na różnego rodzaju sałatki i dania na zimno. Tak też jest w ostatnim czasie 🙂 Dziś na obiad wyczarowałam tortillę w greckim stylu, oczywiście z sosem tzatziki. A co jest podstawowym składnikiem tegoż sosu? Oczywiście ogórki! Więc dziś właśnie o ogórkach będzie mowa.

Ogórki zawierają ponad 96% wody, więc ich kaloryczność jest znikoma. 100 g porcja tego zielonego warzywa dostarcza tylko 12 kcal, 0,59 g białka, 0,16 g tłuszczu, 2,16 g węglowodanów i 0,7 g błonnika. Są zatem idealne dla osób odchudzających się. Ogórki są zasobne w większość witamin i minerałów niezbędnych dla organizmu, jednak w małych ilościach – odrobina witaminy A, C, B6, K, potasu, fosforu, magnezu i wapnia. Z racji tego, że w większości składają się z wody pomagają usuwać toksyny z organizmu, a regularnie spożywane mogą pomóc rozpuścić, a nawet usunąć kamienie nerkowe. Zawierają krzemionkę, znaną z tego, że wzmacnia włosy i paznokcie oraz siarkę, która stymuluje ich wzrost.

Składniki na 2 porcje:
– 2 pszenne tortille,
– 1/2 czerwonej papryki Palmero (równie dobrze sprawdzi się zwykła),
– 1/2 czerwonej cebuli,
– 1/4 opakowania mixu sałat,
– 16 szt. oliwek zielonych,
– 130 g sera feta,
– 4 ząbki czosnku marynowanego,
– 1 łyżka oliwy z oliwek,
– 150 g piersi z kurczaka,
– sól,
– pieprz,
– pieprz ziołowy,
– czosnek granulowany,
– oregano,
– zioła prowansalskie
sos tzatziki:
– 3 ogórki gruntowe (ok. 130 g),
– 160 g jogurtu greckiego,
– 4 małe ząbki czosnku,
– sól,
– pieprz biały,
– 1 łyżka koperku,
– 1 łyżka soku z limonki,
– pieprz cytrynowy

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroję w paseczki i przekładam do miski, dodaję 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól, pieprz czarny i ziołowy, czosnek granulowany, oregano oraz zioła prowansalskie. Tak przygotowane mięso marynuję przez ok. 30 min, a następnie smażę na złoty kolor na patelni bez użycia tłuszczu. W tym czasie przygotowuję sos tzatziki. Ogórki obieram, trę na tarce o grubych oczkach, solę, a po upływie paru minut odciskam z nich nadmiar wody. Do odciśniętych ogórków dodaję jogurt grecki, 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pieprz biały, 1 łyżkę soku z limonki, szczyptę pieprzu cytrynowego oraz drobno posiekany koperek. Składniki sosu mieszam dokładnie i odstawiam na chwilę. Paprykę kroję w cienkie paski, cebulę w piórka, czosnek marynowany w plasterki, ser feta w kostkę. Tortille podgrzewam na patelni bez użycia tłuszczu z jednej i z drugiej strony. Nakładam na każdą z nich po jednej garści mixu sałat, paprykę, cebulkę, usmażoną pierś z kurczaka, ser feta, czosnek marynowany i oliwki. Tak przygotowane składam w kieszonki i podaję z sosem tzatziki.

Od dziecka uwielbiam ogórki! Zresztą sos tzatziki też 🙂 A Wy?