Oparzenia są bardzo częstą przyczyną hospitalizacji zwłaszcza małych, wszędobylskich dzieci, które ściągają na siebie wrzącą kawę czy herbatę. Ale oparzenia dotyczą także osób dorosłych zazwyczaj podczas gotowania. Wyróżniamy cztery stopnie oparzeń. Najczęściej występują oparzenia pierwszego i drugiego stopnia. Oparzenie pierwszego stopnia wygląda po prostu na zaczerwienione, natomiast oparzenie drugiego stopnia to bąbel na czerwonym tle. Te dwa stopnie nie są groźne dla naszego zdrowia i goją się zazwyczaj bez pozostawienia blizny. Pierwsza pomoc przy oparzeniach to po pierwsze ostudzenie sparzonego miejsca. Najprostszą metodą jest polewanie uszkodzonego miejsca strumieniem zimnej wody. Najlepiej odkręcić kran i włożyć na kilka minut na przykład rękę pod strumień. Jeśli oparzeniu uległa większa część ciała można wejść po prostu pod zimny prysznic. Jeśli wskutek oparzenia ubranie stopiło się ze skórą nie należy go pod żadnym pozorem odrywać. Pamiętajmy, przed przybyciem pomocy najważniejsze jest schładzanie oparzone miejsca.
Postępowanie przy oparzeniach
Losowe artykuły:
Pierwszy krok w walce z alkoholizmem
Pierwszy krok w walce z alkoholizmem
Alkoholizm to prawdziwa plaga w polskim społeczeństwie, gdzie alkohol jest wszechobecny. Polacy piją na wesoło i na smutno, przy większych okazjach i na co dzień, piją w dni powszednie, święta i podczas wakacji. Mimo nonszalanckiego podejścia do alkoholu należy pamiętać, że jest to substancja...
Kasza jęczmienna na bukiecie warzyw
Kasza jęczmienna jest bardzo uniwersalna, dzięki czemu można z niej przygotować wiele dań . A co w sobie ukrywa?
Zapewne nie wiecie, że kasza jęczmienna spośród wszystkich kasz jest najlepszym źródłem błonnika 🙂 Szczególnie dużo zawiera frakcji o nazwie β-glukan, czyli tej rozpuszczalnej w wodzie. Po spożyciu chłonie on duże ilości...