Piwa rzemieślnicze w pubie nie są już dla nikogo zaskoczeniem – zjawisko, które jeszcze kilka lat temu wydawało się skazane na niepowodzenie, dzisiaj spotyka się z dużym zrozumieniem czy wręcz z entuzjazmem. Przyczyn takiego stanu rzeczy możemy wskazać przynajmniej kilka. Po pierwsze, piwa warzone przez lokalnych producentów cechują się bardzo często znakomitymi walorami smakowymi – a przyznają to nie tylko koneserzy, ale także zwykli bywalcy lokali gastronomicznych. Po drugie, trunki rzemieślnicze kuszą piwoszy otaczającą je aurą nowości i tajemniczości: napoje produkowane przez światowe koncerny dostępne są wszak na każdym rogu ulicy, a wyroby lokalne to jednak rarytas. I po trzecie wreszcie, piwo rzemieślnicze staje się powoli w powszechnym odbiorze synonimem najwyższej klasy – jego producenci to ludzie obdarzenie niepospolitą odwagą i fantazją. Konsumenci bardzo sobie cenią takie przymioty charakteru, nic zatem dziwnego, iż niezwykle chętnie sięgają po piwa rzemieślnicze w pubie. I w zwykłym sklepie także.