Niestety to prawda, awokado charakteryzuje się wysoką kalorycznością 160kcal/100g oraz zawartością tłuszczu 14,66g/100g. Absolutnie nie oznacza to, że owoc ten powinien odejść w zapomnienie jeśli jesteśmy na diecie, a wręcz przeciwnie, mimo że tłusty pomaga zredukować masę ciała 🙂 Jest źródłem kwasu oleinowego, czyli jednonienasyconego kwasu tłuszczowego, który pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Zawiera spore ilości błonnika (jedno awokado pokrywa aż 32% jego dziennego zapotrzebowania) w tym rozpuszczalny i nierozpuszczalny, które są niezbędne aby utrzymać sprawne działanie układu trawiennego. Błonnik rozpuszczalny hamuje rozkład węglowodanów w organizmie, dzięki  czemu pomaga dłużej czuć się sytym (kontrola apetytu). Z kolei nierozpuszczalny oczyszcza układ pokarmowy (profilaktyka zaparć), co zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Enzymy i składniki odżywcze zawarte w awokado zmniejszają stany zapalne w żołądku, poprawiając zdolność do wchłaniania substancji odżywczych oraz karotenoidów.

Po awokado warto również sięgać bo

  •  w swym składzie zawiera aż 14 minerałów stymulujących wzrost i regulujących funkcje organizmu,
  •  jest bogate w witaminy C, E, K, B9 i B6,
  •  posiada o 35% więcej potasu niż banany,
  •  zawiera magnez, który reguluje poziom stresu oraz pomaga redukować objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, migren i niepokoju,
  • dostarcza kwas foliowy (jedno awokado pokrywa około 30% zapotrzebowania na ten kwas). Jego wysokie spożycie wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka chorób serca i zawału serca. Obniża ryzyko wystąpienia wad wrodzonych (szczególnie ważne dla kobiet w ciąży lub planujących dziecko),
  •  posiada duże ilości miedzi i żelaza w wyniku czego wspomaga regenerację czerwonych krwinek i zapobiega niedokrwistości niedoborowej,
  •  zawiera glutation, który działa jak przeciwutleniacz – neutralizuje wolne rodniki, a tym samym zmniejsza uszkodzenia komórek,
  •  posiada beta-sitosterol blokujący wchłanianie cholesterolu,
  •  jest to cenne źródło jednonasyconych kwasów tłuszczowych,
  •  wykazuje szerokie właściwości przeciwzapalne,
  •  niektóre składniki odżywcze są lepiej wchłaniane, gdy spożywamy je z awokado np. beta-karoten z marchewki czy likopen z pomidorów.

Jak sprawdzić, czy awokado jest odpowiednie do spożycia?
Delikatnie przycisnąć jego skórkę, dojrzały owoc jest sprężysty i miękki, a skórka powraca do pierwotnego stanu. Jednak nie należy ściskać go zbyt mocno – można uszkodzić miąższ, który po obraniu okaże się w tym miejscu zciemniały. Znakiem, czy awokado jest już dojrzałe jest również jego kolor. Dojrzałe powinno mieć ciemnozielone zabarwienie, choć nie zawsze jest to regułą, ponieważ zależy to również od odmiany. Według mnie lepszym sposobem jest sprawdzenie koloru miąższu pod szypułką. W dojrzałym owocu szypułkę można łatwo wyjąć w niedojrzałym jest dużo ciężej. Białe zabarwienie oznacza, że jest ono dojrzałe, ciemne że już jest przejrzałe. Po przekrojeniu skórka i pestka powinny łatwo odchodzić od miąższu.

Awokado można wprowadzić do diety jako zdrowy zamiennik masła. Ja bardzo często jadam je właśnie na kanapce lub w sałatce z pomidorkiem, sałatą. Najlepiej jeść je na surowo, jeśli musimy je podgrzać to w jak najniższej temperaturze i jak najkrótszym czasie, ponieważ w wyniku obróbki termicznej traci swe cenne właściwości.

Jeśli zachęciłam Was do zjedzenia tego pysznego owocu to zapraszam tutaj po przepis na zdrowy obiad w którym awokado jest jednym z głównych składników! 🙂