Dla prawidłowego rozwoju płodu szczególnie ważny jest kwas foliowy. Niedobór tej witaminy w trakcie ciąży, jaki i przed zapłodnieniem sprzyja powstawaniu wrodzonych wad układu nerwowego, takich jak np.: poważne wady mózgu, wady cewy rdzenia kręgowego i kręgosłupa, wodogłowie. Kobiety spożywające zbyt małe ilości tej witaminy narażone są znacznie częściej na przedwczesne porody, a ich noworodki na niedowagę. Kwas foliowy należy do witamin z grupy B, bierze udział w procesach związanych z podziałem komórek oraz syntezą białek. Zapotrzebowanie na kwas foliowy u kobiet w ciąży wzrasta czterokrotnie dlatego są najbardziej podatne na jego niedobór. Z tego względu dieta kobiet ciężarnych powinna być szczególnie bogata w produkty zawierające duże ilości tej witaminy. Najbogatszymi źródłami folianów są zielone warzywa takie jak: sałata, brokuły, brukselka, szpinak, kapusta włoska, szparagi czy kalafior.

Duże ilości tego składnika zawarte są również w nasionach roślin strączkowych takich jak groch, soja czy fasola. Bogate w foliany są również drożdże i owoce, szczególnie zaś pomarańcze. Produktami pochodzenia zwierzęcego bogatymi w źródło folianów są podroby, a przede wszystkim wątróbka drobiowa. Niedobory folianów mogą być uzupełniane przez suplementy. Pamiętać jednak należy, że suplementy diety nie zastąpią właściwej diety, mogą pomóc uzupełnić składniki odżywcze potrzebne twojemu organizmowi. Ich przyjmowanie powinno być jednak każdorazowo skonsultowane z lekarzem. Przede wszystkim należy mieć na uwadze dobro małego potomka.