Kasza jęczmienna jest bardzo uniwersalna, dzięki czemu można z niej przygotować wiele dań . A co w sobie ukrywa?

Zapewne nie wiecie, że kasza jęczmienna spośród wszystkich kasz jest najlepszym źródłem błonnika 🙂 Szczególnie dużo zawiera frakcji o nazwie β-glukan, czyli tej rozpuszczalnej w wodzie. Po spożyciu chłonie on duże ilości wody, przez co pęcznieje w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu długo towarzyszy nam uczucie sytości nawet po niewielkim posiłku. Wyjątkową zaletą β-glukanów jest ich zdolność do obniżania we krwi ilości tzw. złego cholesterolu (LDL). Przy tym wraz z arabinoksylanami, również znajdującymi się w kaszy jęczmiennej, korzystnie wpływają na metabolizm glukozy, chroniąc przed drastycznym wzrostem stężenia cukru we krwi. Kolejną z zalet β-glukanów jest ich dobroczynny wpływ na błonę śluzową jelit. Mimo, iż w kaszy jęczmiennej znajduje się mniej witamin z grupy B, niż np. w kaszy jaglanej czy gryczanej, to jest ona cennym źródłem niacyny (witaminy PP), która działa krwiotwórczo, a oprócz tego ma duży wpływ na kondycję skóry. Na tle innych kasz cechuje się ona największą zawartością wapnia. Odnajdziemy w niej również spore ilości cynku, potasu, jak również żelaza. W 100 g kaszy jęczmiennej perłowej znajduje się 339 kcal, 75 g węglowodanów, 6,9 g białka, 2,2 g tłuszczu oraz 6,2 g błonnika.

Składniki na 2 porcje:
– 100 g kaszy jęczmiennej perłowej,
– 1 średnia cebula,
– 1 ząbek czosnku,
– 300 g pieczarek,
– 100 g cukinii,
– 1 papryka,
– 1 marchewka,
– 6 brukselek,
– 2 małe pomidory,
– 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 1 łyżeczka natki pietruszki,
– 1 łyżeczka koperku,
– sól,
– pieprz,
– papryka słodka,
– papryka ostra,
– pieprz ziołowy,
– gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Kaszę gotuję w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroję w piórka, pieczarki i brukselkę w ćwiartki, cukinię i marchewkę w plasterki, paprykę w dużą kostkę, zaś czosnek zgniatam. Na łyżce oliwy podpiekam na złoto cukinię, na drugiej patelni na kolejnej łyżce oliwy szklę cebulkę, a następnie dodaję do niej pieczarki i rumienię je. W tym czasie do cukinii dorzucam paprykę i marchewkę. Kiedy wszystko się podsmaży, mieszam zawartość obu patelni na jednej i dorzucam do niej brukselkę. Całość piekę przez ok. 5 min, potem do warzyw dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam i dokładam pomidory oraz czosnek. Przyprawiam solą, pieprzem, dużą ilością papryki słodkiej, odrobiną ostrej, pieprzem ziołowym oraz gałką muszkatołową. Duszę przez ok. 5 min, po tym czasie dodaję koperek i natkę pietruszki. Przekładam sos na talerze, a na jego wierzch nakładam kaszę jęczmienną 🙂

To danie to prawdziwa bomba witaminowa! Pięknie kolorowe w sam raz w taki smutny, szary dzień!