Herbatę z pokrzywy stosowały już nasze prababki, a w chwili obecnej przeżywa prawdziwy renesans swojej popularności. Także ten rodzaj herbaty wykorzystywany był w medycynie ludowej, gdzie koncentrowano się ja jej liściach i korzeniu. Zainteresowanie tymi częściami pokrzywy wynika z tego, że jest ona bogata w chlorofil, beta-karoten i witaminy. Oprócz tego korzeń pokrzywy bogaty jest w lipidy, sterole i krzemionkę. Obecnie tą roślinę wykorzystuje się do tworzenia soku i naparu, jednak najczęściej spotkać się możemy właśnie z herbatą z pokrzywy.
Pokrzywa wpływa również korzystnie na nasze zdrowie. Coraz więcej osób taką herbatkę pije w trakcie odchudzania, dlaczego? Po pierwsze obniża poziom cukru we krwi, przyśpiesza trawienie oraz ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Należy jednakże pamiętać o tym, że picie samej herbaty z pokrzywy nie zastąpi diety odchudzającej i zdrowego trybu życia. Jest to jedynie jeden z elementów, który można wykorzystać podczas stosowania określonej diety.