Niestety podróż poślubna jak i brak regularnych posiłków w ostatnim czasie dają o sobie znać. Nie przytyłam może dużo, ale jednak. Tak więc wracam do dawnego stylu życia: ruch i regularne, zdrowe
posiłki 🙂 W związku z tym dziś na obiad nadziewana cukinia.
Cukinia w 100g ma zaledwie 16 kcal a przy tym 0,6 g białka, 4 g węglowodanów i 0,1 g tłuszczów. Umożliwia ”detoks” organizmu, odkwasza i pozytywnie wpływa na proces trawienia. Niewątpliwą zaletą tego warzywa jest brak kumulacji w nim metali ciężkich. Stanowi ono cenne źródło witamin i minerałów. Jest bogate
w wapń jak również potas – związek szczególnie ważny latem, gdy w wyniku pocenia się organizm traci jego znaczne ilości. Zawiera witaminy B1, B2, C i PP. Jest cennym źródłem karotenu, czyli prowitaminy dla witaminy A.
Składniki na 2 porcje:
– 2 cukinie,
– oliwa z oliwek,
– 100g ugotowanego brązowego ryżu,
– 150g mięsa wołowego extra,
– 200g przecieru pomidorowego,
– cebulka,
– 100g kwaśnej śmietany 12%,
– ser mozzarella,
– pół pęczka szczypiorku,
– oregano,
– sól,
– pieprz