Niestety podróż poślubna jak i brak regularnych posiłków w ostatnim czasie dają o sobie znać. Nie przytyłam może dużo, ale jednak. Tak więc wracam do dawnego stylu życia: ruch i regularne, zdrowe
posiłki 🙂 W związku z tym dziś na obiad nadziewana cukinia.

Cukinia w 100g ma zaledwie 16 kcal a przy tym 0,6 g białka, 4 g węglowodanów i 0,1 g tłuszczów. Umożliwia ”detoks” organizmu, odkwasza i pozytywnie wpływa na proces trawienia. Niewątpliwą zaletą tego warzywa jest brak kumulacji w nim metali ciężkich. Stanowi ono cenne źródło witamin i minerałów. Jest bogate
w wapń jak również potas – związek szczególnie ważny latem, gdy w wyniku pocenia się organizm traci jego znaczne ilości. Zawiera witaminy B1, B2, C i PP. Jest cennym źródłem karotenu, czyli prowitaminy dla witaminy A.

Składniki na 2 porcje:
– 2 cukinie,
– oliwa z oliwek,
– 100g ugotowanego brązowego ryżu,
– 150g mięsa wołowego extra,
– 200g przecieru pomidorowego,
– cebulka,
– 100g kwaśnej śmietany 12%,
– ser mozzarella,
– pół pęczka szczypiorku,
– oregano,
– sól,
– pieprz

Przygotowanie:
Cukinię myję, suszę, przecinam na pół i wydrążam środek. Wnętrze lekko solę i odstawiam na chwilkę. Mięso wołowe extra mielę. Na rozgrzanej oliwie smażę pokrojoną w kosteczkę cebulkę, a gdy się zeszkli dodaję pokrojony drobno miąższ z cukinii i wszystko razem chwilę duszę. Na osobnej patelni smażę wcześniej zmieloną wołowinę. Następnie do cebulki z cukinią dodaję podsmażone mięso, przecier pomidorowy, sól, pieprz, oregano i krótko gotuję. Po chwili dodaję wcześniej ugotowany brązowy ryż. Całość zdejmuję z ognia, dodaję drobno posiekany szczypiorek oraz śmietankę. Wszystko dokładnie mieszam i tak przygotowanym farszem nadziewam cukinię. Przykrywam każdą plastrami mozzarelli, układam w naczyniu żaroodpornym lekko natłuszczonym oliwą i piekę w temperaturze 180° C przez ok. 20 minut
Jak Wam się podoba mój przepis na zdrowy, a zarazem smaczny obiad?
Share