Dziś przepisy dla tych nieco bardziej zabieganych oraz tych, którzy w kuchni nie lubią spędzać zbyt wiele czasu 🙂 Moje wszystkie dotychczasowe dania nie były zbyt skomplikowane ani czasochłonne, ale gwarantuję, że dzisiejsze przyrządzi nawet całkowity laik.

KWADRACIKI CIASTA FRANCUSKIEGO Z MIĘSNO-WARZYWNYM NADZIENIEM
Składniki na 2 porcje:
– 1/2 dużego ciasta francuskiego (190 g),
– 100 g pieczarek,
– 80 g pomidorków koktajlowych,
– 1/4 małej cebulki,
– 1/4 małej żółtej papryki,
– 80 g mięsa mielonego (u mnie wołowe ekstra),
– 1 mały ząbek czosnku,
– 1/4 puszki fasoli czerwonej,
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
– 1/2 kulki mozzarelli,
– sól,
– pieprz,
– papryka słodka,
– pieprz cayenne,
– pieprz ziołowy,
– oregano,
– bazylia

Przygotowanie:
Pieczarki obieram i kroję w plasterki, a następnie oprószam je solą i pieprzem i smażę na złoto na łyżeczce oliwy z oliwek. Kiedy pieczarki są już przyrumienione przerzucam je do miseczki, a na patelnię leję drugą łyżeczkę oliwy z oliwek, kiedy się zagrzeję szklę na niej drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do cebulki i czosnku dodaję mięso i rumienię je. Na ciepłą patelnię dodaję drobno pokrojoną paprykę, fasolę, wcześniej upieczone pieczarki oraz pokrojone na ćwiartki pomidorki. Całość przyprawiam do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, oregano, bazylią, pieprzem ziołowym i cayenne. Ciasto francuskie kroję na kwadraty (wyszło mi ich 9) na każdym z nich układam czubatą łyżkę farszu – cztery z nich sklejam łapiąc wszystkie rogi do siebie. Na pozostałe pięć również nakładam czubatą łyżkę farszu ale na nią kładę dodatkowo jeszcze plaster mozzarelli – sklejam je tak samo jak poprzednie. Kieszonki z ciasta francuskiego przekładam na blachę i piekę w temperaturze 180°C przez 20 min. Jak widzicie niestety co do jednej wszystkie się otwarły, ponieważ nałożyłam dużo farszu i ciasto było słabo sklejone, jeśli nałożycie go mniej na pewno wyjdą fajne, sklejone kieszonki.
PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z SOSEM MUSZTARDOWYM I DELIKATNĄ SAŁATKĄ
Składniki na 2 porcje:
– 1/2 dużego ciasta francuskiego (190 g),
– 4 parówki,
– 2 plasterki sera żółtego (u mnie gouda),
– 1/2 pomidora,
– 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
– 1 duży ząbek czosnku,
– sól,
– pieprz,
– pieprz ziołowy,
– oregano,
– bazylia,
– 2 łyżeczki czarnuszki
sos:
– 2 łyżeczki musztardy (u mnie po łyżeczce delikatesowej i dijon),
– 2 łyżeczki majonezu (u mnie oczywiście kielecki)
sałata:
– 30 g mixu sałat,
– 1/2 pomidora,
– 3 łyżki kiełków brokuła,
– 1/3 awokado,
– 2 łyżeczki soku z cytryny,
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
– sól,
– pieprz,
– 2 łyżki pestek dyni

Przygotowanie:
Do koncentratu pomidorowego dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, troszkę soli i pieprzu, po szczypcie: pieprzu ziołowego, oregano i bazylii. Pomidora myję i kroję w bardzo cienkie plasterki. Ciasto francuskie kroję na cztery równe kwadraty, na każdym z nich rozsmarowuję koncentrat pomidorowy z czosnkiem i przyprawami. Przez środek każdego kwadratu ciasta układam po dwa plasterki pomidora. Parówkę kładę na początku ciasta francuskiego i szczelnie zawijam na ukos – tak przygotowuję dwa kawałki – te są dla mnie. Na pozostałe dwa kładę po plasterku sera i parówce – znów szczelnie zawijam na ukos. Powierzchnie ciasta smaruję odrobiną wody i posypuję czarnuszką. Gotowe zawijaski piekę przez 20 min w 180°C.
W tym czasie przygotowuję sałatkę. Sałatę oraz pomidora myję i suszę. Na dno miseczki nakładam sałatę na nią pokrojonego w ósemki pomidora i kiełki brokułów. Awokado miksuję na gładki krem z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem – wykładam go na wierzch sałatki. Całość posypuję jeszcze pestkami dyni.
Przygotowuję sos musztardowy mieszając po prostu musztardę z majonezem.

I co? Prawda że wyglądają na banalnie proste? Zaryzykujecie i przyrządzicie taki obiad w najbliższym czasie? Jeśli tak to liczę na komentarze z opiniami – Wasze zdanie jest dla mnie bardzo istotne. 🙂