Dokładnie tydzień temu na blogu pojawiła się wpis 10 powodów, dla których warto jeść kiełki, więc tak jak obiecywałam umieszczam informacje co cennego zawierają poszczególne z nich 🙂 Kiełki są szczególnie bogate w cenne składniki odżywcze. W takiej formie rośliny posiadają bardzo dużą i silnie skondensowaną ilość witamin, aminokwasów, błonnika, chlorofilu oraz składników mineralnych.

Kiełki rzodkiewki         
ZDROWIE
Dzięki pokaźnej ilości witaminy C podnoszą odporność organizmu. Wykazują również działanie wykrztuśne, przez co stosowane są w celu oczyszczenia dróg oddechowych oraz zatok. Zawierają duże ilości siarki, dzięki czemu korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Poprawiają pamięć i posiadają właściwości pobudzające, a spożywane regularnie ułatwiają trawienie, a nawet przeciwdziałają nowotworom i wirusom.
SMAK
Charakteryzują się wyrazistym, ostrym, lekko pieprznym smakiem, bardzo przypominającym korzeń. Mogą zastępować szczypiorek. Dodają pikanterii i mocniejszego wyrazu sosom śmietanowym i majonezowym, potrawom jajecznym oraz kanapkom.

Kiełki fasoli Mung            
ZDROWIE
Kiełki fasoli Mung są cennym źródłem białka. Oprócz tego, zawierają wszystkie ważne dla organizmu witaminy (A, B, C i E) oraz sole mineralne. Przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL, a także zawierają duże ilości antyutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca i nowotworom.
SMAK
Są twarde i chrupiące, w smaku przypominają młody groszek. Stanowią fajny dodatek do potraw kuchni chińskiej, jak również sałatek. Najlepiej podawać je po lekkim sparzeniu, gdyż są wówczas łatwiej strawne.

Kiełki soi                                
ZDROWIE
Są źródłem białka i witamin A, B, C i K, oraz żelaza, fosforu, miedzi, manganu, magnezu i potasu. Dużo w nich nienasyconych kwasów tłuszczowych i izoflawonów. Regularne ich spożycie ma korzystny wpływ na cerę, koi nerwy, dodaje energii i apetytu. Przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Jako bogate źródło fitoestrogenów mogą łagodzić objawy klimakterium.
SMAK
Lekko orzechowy. Najlepiej pasują do dań kuchni chińskiej. Kiełków soi nie powinno się spożywać na surowo, a po lekkim podduszeniu (na parze lub w wodzie), co ułatwia ich przyswajalność i poprawia smak.

Kiełki kapusty                            
ZDROWIE
To wyśmienite źródło witaminy C. W wyniku wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Zawierają duże ilości wapnia, magnezu, potasu, żelaza, siarki, jodu, selenu, litu, czy manganu. Podobnie jak kiełki brokuła chronią nasz organizm przed nowotworami. Kiełki kapusty białej zawierają większe ilości karotenu, natomiast czerwonej selenu i witaminy C.
SMAK
W smaku przypominają świeżą główkę kapusty. Doskonałe do surówek i kanapek np. z masłem czosnkowym.

Kiełki brokuła                       
ZDROWIE
Zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, w wyniku czego wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20-30 razy większa niż w dojrzałej roślinie. Ponadto pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, jak również dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Posiadają także znaczną ilość naturalnego błonnika oraz witamin A, C, E, H i z grupy B.
SMAK
Kiełki brokuła są delikatne w smaku, co sprawia, że idealnie nadają się do sałatek, kanapek i wędzonego łososia. Najwięcej sulfofranu zawierają młode 4-5 dniowe siewki.

Kiełki słonecznika                 
ZDROWIE 
Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi bardzo rzadko występującej w roślinach witaminy D, a także dużych ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozytywnie wpływają na przemianę materii, szczególnie tłuszczów i węglowodanów. Zawierają duże ilości wapnia i fosforu, a więc substancji mineralnych wzmacniających kości i zęby. Posiadają również żelazo, niezbędne w procesie krwiotwórczym, są bogate w magnez i potas oraz cynk i miedź.
SMAK
Bardzo wyrazisty, lekko orzechowy smak. Posiadają ciekawy wygląd poprzez lekkie różowe zabarwienie, dzięki czemu wykorzystywane są jako element dekoracyjny. Świetnie komponują się z sałatkami i kanapkami.

Kiełki rzeżuchy                         
ZDROWIE
To źródło witamin  A, B, C i D, soli mineralnych i olejków eterycznych. Spożywanie ich ma korzystny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. Pobudzają przemianę materii, wydzielanie soku żołądkowego, łagodzą bóle stawów, działają moczo- i żółciopędnie oraz krwiotwórczo.
SMAK
Mają charakterystyczny ostry zapach i smak, który znakomicie harmonizuje z twarogiem, sałatką, potrawami jajecznymi i warzywnymi.

Kiełki lucerny                      
ZDROWIE
Kiełki lucerny zawierają duże ilości witamin A, E, oraz B-complex, jak również składników mineralnych takich, jak fosfor, magnez, żelazo i wapń. Wzmacniają kości, zęby i mięśnie, wspomagają leczenie dolegliwości reumatycznych. Zawarta w nich witamina B12 zapobiega niedokrwistości. Produkt wspiera także zbijanie „złego” cholesterolu LDL i odtruwanie organizmu.
SMAK
Cechują się lekko cierpkim orzechowym posmakiem. Równie dobrym dodatkiem są do kanapek, jak i sałatek.

Kiełki owsa                                      
ZDROWIE
Są w nich wszystkie cenne witaminy (A, B, C i E) oraz minerały takie, jak: fluor, cynk, jod, wapń, fosfor, żelazo, miedź, jak również wiele białka i tłuszczów. Regulują pracę tarczycy, a w konsekwencji gospodarkę hormonalną organizmu. Wpływają korzystnie na płodność, za sprawą zawartości witaminy E.
SMAK
Bardzo łagodny. Można posypać nimi sałatkę, dodawać do deserów i muesli.

Kiełki pszenicy                   
ZDROWIE
To jedno z najbogatszych źródeł witamin A, B, C i E. Zawierają szczególnie duże ilości magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, niacyny, tiaminy i kwasu pantotenowego. Przeciwdziałają starzeniu się organizmu, a dodatkowo poprawiają pracę serca.
SMAK
Słodkie w smaku, idealna jako dodatek do wszelkiego rodzaju wypieków, kasz i zup.

Kiełki soczewicy                 
ZDROWIE
Są szczególnie polecane kobietom w ciąży, ponieważ dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. Zawierają witaminy z grupy B i aminokwasy, a oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, fosforu, żelaza, magnezu i potasu. Są źródłem witaminy C, przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i posiadają działanie antynowotworowe. Korzystnie oddziałują na cerę i zęby, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, czy miażdżyca.
SMAK
Delikatne, słodkawe i nieco mączyste w smaku. Nadają się zarówno do spożywania na surowo na kanapkach, czy w sałatkach jak i na ciepło do potraw z woka.

Ja dopiero rozpoczynam swoją przygodę z kiełkami 🙂 Ale od lat uwielbiam rzeżuchę i co roku zimą i wiosną ją sieję. Ostatnio próbowałam fasoli Mung i rzodkiewki, a teraz czekam na zbiory brokuła i pszenicy 🙂 A Wy, które lubicie najbardziej?