10 dodatków do żywności, których lepiej unikać

Podobne artykuły

1 Response

  1. Dorota napisał(a):

    Niestety większość dostępnych na rynku produktów zawiera jakieś „specjalne dodatki”, aby dłużej zachowały świeżość; miały ładny kolor, smak i zapach, najbezpieczniej dla naszego organizmu jest unikać lub przynajmniej ograniczać te „cudowne mikstur” kupując jak najmniej przetworzoną i sprawdzona żywność.
    P. S. Niektóre leki też mają w składzie „specjalne dodatki”, np. syrop dla dzieci P….O ma żółcień pomarańczową E110, która wywołuje alergię; nasila objawy astmy; zwiększa prawdopodobieństwo dekoncentracji i nadpobudliwości u dziec; powoduje pokrzywkę, zapalenie błony śluzowej nosa (katar), przekrwienie błony śluzowej nosa, guzy nerek, uszkodzenia chromosomów, bóle brzucha, nudności i wymioty, niestrawność, niechęć do jedzenia!!!!!!
    E110 = żółcień pomarańczowa dodawana jest do żywności (np. galaretki, żelki, lizaki, zupy w proszku), do kosmetyków (np. produktów do koloryzacji), a także do leków!!!
    E110 = żółcień pomarańczowa jest zabroniona w Norwegii i Finlandii, tymczasem w Polsce została podwyższona norma jej spożycia!!!
    Refleksja jest jedna CZYTAJMY ETYKIETY!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *